Fafajták és felületkezelések

 

 

Milyen fafajtákkal dolgozom?

 

A faragott tárgyakat többnyire hárs-, éger-, nyár-, továbbá cseresznye-, dió- vagy más gyümölcsfákból készítem.

Hársfa: Magyarországon őshonos fa. Könnyű, puha, szívós, rugalmas fa, amelynek anyaga egyenletes szerkezetű, vagyis nem szálas. Könnyen faragható.

Éger: Magyarországon őshonos fa. Jellemzői hasonlóak a hárséhoz, de annál sűrűbb szerkezetű. Szintén jól faragható.

Nyárfa: Magyarországon őshonos fa. Jellemzői szintén a hárséhoz hasonlók, de annál kicsit ritkább szerkezetű. Könnyen faragható.

Gyümölcsfák: Magyarországon őshonos fajtákkal dolgozom. Ezek sűrűbb szerkezetű, keményfák, faragásuk nehezebb. Ezeket a fákat a szép mintázatuk, illetve erőteljes színűk miatt többnyire már nem pácoljuk, egy olajozott felületkezeléssel magában is szépek.

 

A faanyag felületkezelése:

A hagyományos felületkezelési módokat követve használati tárgyaimat soha nem lakkozom. A felület kezeléséhez esetenként szeszes alapú pácot használok, továbbá parafin-, narancsmag- vagy lenolajat. A felületkezelési folyamat végén a tárgyakat méhviasszal kenem át, ettől nyerik elegáns, matt fényüket. A szeszes pácok segítségével többféle színt el tudok érni, amely során a kezelés ugyanúgy parafinolajos és méhviaszos átkenéssel zárul.

 

Vegyszermentes kezelés:

Az étel tárolásához, illetve étkezéshez használt tárgyakat, továbbá a gyermekjátékokat csak és kizárólag egészségre nem ártalmas parafinolajjal, illetve narancsmag-olajjal kezelem.

 

A fából készült tárgyak tisztítása:

A mintázatba beleülő port eltávolításához puha kefét használjunk. Több éves használat után parafinolajos átkenéssel újjávarázsolhatjuk szeretett tárgyunkat.

Az étkezéshez használt termékeket az ételmaradék eltávolítása után enyhén vizes törlőkendővel lemoshatjuk, de utána azonnal töröljük szárazra. Vegyszert ne használjunk.   

 Vissza

 

Copyrigth © 2015 Jakab András - Faműves honlapja. Minden jog fenntartva! Készítette: G.T. Krisztina GTK - Sitebuild & Webdesign!